7 tips om online kunst te kopen

7 tips om online kunst te kopen

  • 1.Bepaal voordat je gaat zoeken, wat voor soort kunst je aanspreekt. Houd je van figuratieve kunst ( Je ziet wat er geschilderd is, zoals mijn werk) of geef je de voorkeur aan abstract werk ( niet altijd duidelijk wat er geschilderd is)?Denk hierbij aan Pollock.
  • 2.Formaat bepalen Bekijk waar je je kunst wilt ophangen en hoe groot het schilderij mag zijn. Wil je een 'centerpiece'? Dan moet er ruimte van minimaal 50 cm aan beide zijkanten zijn.
  • 3.Belichting Een kunstwerk komt het mooist uit bij strijklicht. Dat wil zeggen dat je het ophangt zoals de schilder het gemaakt heeft.Als het goed is vermeldt de kunstenaar dit bij aankoop. Denk erom, hang nooit een schilderij in de volle zon!
  • 4.Wat is de oplage? Denk bij grafisch werk om de oplage. Over het algemeen geldt, des te groter de oplage des te goedkoper het werk. Het is ook mogelijk dat je een glicee koopt of wel een foto op canvas. Deze zijn goedkoper dan een orgineel werk.
  • 5.Vraag naar de mogelijkheid van termijn betaling Vaak is dit na een aanbetaling bij veel kunstenaars mogelijk.
  • 6.Foto online en werkelijkheid? Vraag altijd of je het kunstwerk in het echt kunt komen bekijken. De kleuren van de schilderijen geven online vaak een vertekend beeld.
  • 7.Wat is het kunstwerk waard? De kunstenaar kan d.m.v. een berekening de prijs van een kunstwerk bepalen. Dit is de prijs die de kunstenaar ervoor vraagt. Via een (online)galerie komt er nog 15 tot 50 % commissie bij exl. btw. Het voordeel van rechtstreeks bij de kunstenaar kopen is daarmee duidelijk. Maar naast een geldwaarde heeft een kunstwerk ook een emotionele waarde voor de koper. Wat doet het schilderij met jou? Voel je je ertoe aangetrokken? Stel je je voor dat je er dagelijks naar zou kunnen kijken? Er van kunt genieten en het je wellicht inspireert?