Sinds mijn 15de maak ik al schilderijen in olieverf. Eerst maakte ik vooral bekende schilderijen na. Ik bleef oefenen en oefenen, ik was enorm gedreven.


Op de middelbare school tekenende ik voor mijn klasgenootje posters van Che Guevara na, in ruil voor een klein geld bedrag. Mijn klasgenoten blij en ik verdiende zo meer dan dat ik dat deed met mijn bijbaantje bij de bakker.


Het tekenen ging erg goed en dus ook de zaken, het liep lekker aan.
Daarom wou ik me ook verder ontwikkelen in het schilderen met ollieverf.

Maar daar merkte ik al gauw dat ik bepaalde technieken niet onder de knie kreeg. Ik had begeleiding nodig. En daarom besloot ik om naar de schildersacademie in Groningen te gaan.

Hier heb ik veel technieken geleerd maar de echte vaardigheden heb ik in de loop der jaren ontwikkeld. Ik heb inmiddels al tientallen portretten en stillevens in opdracht geschilderd en geef nog ik wekelijks les aan cursisten.


"8 jaar geleden lieten we van onze kinderen een prachtig en treffend schilderijmaken door Ben Hekert. Nu 8 jaar laten genieten we nog elke dag van het schilderij!"-C. Hamming te Adorp


Voor een familie in Groningen heb ik een tijd geleden een portret gemaakt met hun jonge kinderen. De kinderen verlaten binnenkort de basisschool maar de ouders hebben nog steeds een waardevolle en blijvende herinnering aan de tijd dat hun kinderen nog kleuters waren.


Afgelopen periode ( coronatijd) kreeg ik een foto van dit gezin. De kinderen hadden bedacht om het schilderij na te doen, zoals dat ook een hit was op Social Media.Het heette #tussenkunstenquantaine. Super dat ze me daar ook van op de hoogte hielden.


In januaruari kreeg ik een leuke opdracht om de kerk van Oostum in Groningen te schilderen. De kerk staat op de Pieterpadroute en wordt door veel wandelaars bezocht. Het kerkje is ook te huur als trouwlocatie.


" Hartelijk dank voor de snelle en uitstekende uitvoering van deze opdracht"- L. H. te AmsterdamHieronder staat een opzet in acryl van een stilleven dat ik in opdracht heb geschilderd voor een vrouw uit Appingedam. Op het stilleven staan diverse prive voorwerpen van de klant. Het is een zogenaamd herinneringsschilderij. Zie ook dierbare herinneringen.Naast het maken van opdrachten help ik beginnende en gevorderde olieverfschilders op weg. Soms hebben ze een kleine steuntje in de rug nodig om verder te gaan in hun ontwikkeling.

Doordat ik jaren les geef weet ik waar de meeste cursisten tegenaan lopen. Ze blokkeren en ze verliezen hun zelfvertrouwen. Soms stoppen ze dan met schilderen. Zo jammer!


Maar ik weet dat je met een geduldige coach die je laat zien waar je naar toe moeten werken en wat je valkuil is, verder kunt komen.

Mijn techniek is om vooral veel voor te doen en daarna met de cursist het samen te doen, zodat ze het uiteindelijk zelf kunnen." Om de top te bereiken dien je steeds uit je comfortzone te gaan. De leerling krijgt opdrachten van de coach

die voorbij het huidige niveau van beheersing gaan. De lat ligt steeds iets hoger en hij treedt daarvoor uit zijn comfortzone."

-Anders Ericsson


Cursist bezig met haar landschap.


Wie is Ben?

Door drs. M.A. Hekert

Ben is geboren in 1956 te Hoogezand, waar hij al op jonge leeftijd begon met tekenen. Als kind was hij vaak te vinden tussen de kunstboeken en zijn eigen schetsen. Toen Ben op tienjarige leeftijd het kunstwerk 'Mathilde tussen de Monsters' van Carel Willink zag, was de teerling geworpen. Net als de grootmeesters in de kunst die hem voor gingen, begon Ben al vroeg met het experimenteren met doek en kwast. Toen zijn creatieve passie werd opgemerkt door zijn grootvader, besloot deze om een ezel, olieverf en een doek en penselen aan Ben te geven. Het was een duur cadeau voor een familie die het al niet zo breed had, maar Ben liet zien dat het vertrouwen niet misplaatst was geweest. Ben maakte hierna zijn ambities bekend: hij wilde kunstschilder worden.

In 1979 begon hij aan de avondschool Academie Minerva, maar door omstandigheden kon Ben niet verder studeren. Dit bleek gelukkig maar tijdelijk te zijn, aangezien een tijd later Ben zich in schreef voor een vernieuwde Academie Minerva. Hier kreeg hij les van de bekende Rein Pol, Jan van Loon, en Barend Blankert, kunstenaars die hij nog altijd als uitermate definiërend beschouwd voor de stappen die hij genomen heeft in zijn eigen leven. Hij sloot zijn opleiding af met een scriptie over het stilleven, een terugkerend element in zijn repertoire. In 1987 sloot hij zijn opleiding na vier jaar succesvol af, waarna hij erop uit trok om zijn eigen 'creatieve ik' te ontwikkelen.

Zoals een jong kunstenaar betaamt richtte Ben zijn eigen Atelier op, geïnspireerd door zijn eigen leermeesters, de grootmeesters van de schilderkunst, en Ben zijn eigen visies. Voor zijn atelier heeft Ben een gehele verdieping ingericht. Toch trekt Ben er nog op uit om te exposeren in zowel Nederland als het buitenland.

Bent u opzoek naar een leraar met veel ervaring, die u kan helpen in de artistieke kunsten? Of bent u geïnteresseerd in een kennismaking met Ben? Voor verdere informatie kunt u altijd telefonisch contact zoeken op 050-5421106.