Schilderen leren online? 23 jan 2021


Momenteel zit bijna de hele wereld op slot. Vanavond gaat zelfs sinds lange tijd (sinds de 2de wereldoorlog) de avondklok weer in. Voor mij is dit niet zo erg, ik ging er 's avonds toch niet veel op uit en ik heb genoeg te doen.

Je zult mij dan ook niet voor de tv vinden, nee als je langs mijn huis loopt zul het wel zien waar ik uithang.

In mijn atelier staan nl ' s avonds alle lampen aan. Naast het werken aan mijn eigen schilderijen geef ik sinds kort ook lessen online.

Op bepaalde tijden kunnen mensen nu inbellen en online les krijgen. Ik vond het in eerste instantie wel wat vreemd maar nu ik er aan gewend ben, vind ik het super. Ook de cursisten die inbellen vinden het ideaal. Ze hoeven niet meer op pad met heel hun hebben en houden.

Wil je ook leren schilderen online?

Bel of mail me en we maken een vrijblijvende afspraak.


info@benhekert-kunstenaar.nl

Schilderen als medicijn

Hoe voel jij je momenteel? Was ( of ben ) jij ook compleet uit het veld geslagen? Wie had dit nou verwacht? In ons veilig Nederland?

Ik zal eerlijk zeggen dat ik wel even het spoor bijster was hoor. Al die verschrikkelijke verhalen op de tv en op mijn telefoon. Het ging de hele dag maar door. Op een gegeven moment kon ik toch mezelf weer herpakken en begon ik keuzes te maken in wat ik wel en niet wou volgen/ horen.
Toen ik een oproepje op Facebook las, besloot ik weer te gaan schilderen. In het bericht werd gevraagd of alle portrettisten een portret zouden willen schilderen van iemand uit de zorg. Ik wist toen gelijk wie ik zou gaan schilderen. Ik wou het gezicht van de nachtverpleegkundige schilderen. Zij had me zo geraakt met het vlog over de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij die nacht had meegemaakt. Als een bezetene schilderde ik . Ik merkte dat het schilderen mij ruimte gaf, ruimte aan mijn gevoel van onmacht. Ik kon iets doen, een klein gebaar maar toch.


Ook de WHO onderschrijft het belang van kunst en gezondheid.

Uit een onderzoek blijkt dan ook dat  er vijf categorieën zijn binnen de kunsten, die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren:

podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater, film),

beeldende kunst en vormgeving (beeldhouwen, schilderen, fotografie),

literatuur (schrijven, lezen),

cultuur (het bezoeken van musea, concerten en theater) en online kunstvormen (animatie, digitale kunst etc).


Zo kunnen kunsten op verschillende manieren effect kunnen hebben op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Ze kunnen gezondheidsproblemen voorkómen, ontwikkeling ondersteunen en leefstijl verbeteren en daarnaast ook een positief effect hebben op het omgaan met ziekte en de behandeling van een ziekte.

Creatieve activiteiten kunnen pijn en angst verminderen, iets wat we in deze Corona-tijd goed kunnen gebruiken.