Schilderen als medicijn

Hoe voel jij je momenteel? Was ( of ben ) jij ook compleet uit het veld geslagen? Wie had dit nou verwacht? In ons veilige Nederland?

Ik zal eerlijk zeggen dat ik wel even het spoor bijster was hoor. Al die verschrikkelijke verhalen op de tv en op mijn telefoon. Het ging de hele dag maar door. Op een gegeven moment kon ik toch mezelf weer herpakken en begon ik keuzes te maken in wat ik wel en niet wou volgen/ horen.
Toen ik een oproepje op Facebook las, besloot ik weer te gaan schilderen. In het bericht werd gevraagd of alle portrettisten een portret zouden willen schilderen van iemand uit de zorg. Ik wist toen gelijk wie ik zou gaan schilderen. Ik wou het gezicht van de nachtverpleegkundige schilderen. Zij had me zo geraakt met het vlog over de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij die nacht had meegemaakt. Als een bezetene schilderde ik. Ik merkte dat het schilderen mij ruimte gaf, ruimte aan mijn gevoel van onmacht. Ik kon iets doen, een klein gebaar maar toch.


Ook de WHO onderschrijft het belang van kunst en gezondheid.

Uit een onderzoek blijkt dan ook dat  er vijf categorieën zijn binnen de kunsten, die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren:

podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater, film),

beeldende kunst en vormgeving (beeldhouwen, schilderen, fotografie),

literatuur (schrijven, lezen),

cultuur (het bezoeken van musea, concerten en theater) en online kunstvormen (animatie, digitale kunst etc).


Zo kunnen kunsten op verschillende manieren effect kunnen hebben op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Ze kunnen gezondheidsproblemen voorkómen, ontwikkeling ondersteunen en leefstijl verbeteren en daarnaast ook een positief effect

hebben op het omgaan met ziekte en de behandeling van een ziekte.

Creatieve activiteiten kunnen pijn en angst verminderen, iets wat we in deze Corona-tijd goed kunnen gebruiken.