10 tips

                   10 Plein air schildertips om je op weg te helpen


1.     Plan je locatie ruim van tevoren

Bedenk ruime van tevoren wat je wilt gaan schilderen. Een landschap, een doorkijkje, een kerk etc. Ga dan op zoek naar locatie die geschikt zouden kunnen zijn om je kunstwerk te gaan maken.

2.     Kleed je op het weer

Ik heb ooit met 40 graden bij een vennetje gestaan. Je kunt je vast wel voorstellen dat afgezien van de hitte, ik ook last had van de vliegen. Denk om zonnebrandcrème en een petje of hoed om je hoofd koel te houden en een parasol om je werk te beschermen.

3.     De innerlijke mens

Neem voldoende eten en drinken mee en zorg dat je in de buurt bent van een uitspanning waar je een sanitaire stopt kunt doen.

4.     Kies voor licht materiaal

Neem je schilder attributen mee in een rugzak of grote tas. Bewerk een doekje of papier van te voren, een houten paneeltje is te zwaar.

Kies voor een lichte driepoot ezel. Neem ook een plasticzak mee waar je je kwasten( luchtdicht) in kunt doen als je klaar bent met schilderen. Thuis kun je ze dan schoonmaken.

5.     Zoek een rustige plek

Ga voordat je op pad gaat een geschikte locatie opzoeken waar je ongestoord kunt werken.

Misschien vind jij het fijn als er steeds mensen bij je komen om over je schouder mee te komen kijken, maar echt rustig is het niet. Zelf vind ik het fijner om ongestoord door te kunnen werken.


6.     Kies ook een tijdstip uit waarop je wilt schilderen

Het licht in de vroege ochtend of late avond is heel verschillend. Je kunt ook meerdere keren op een dag naar je ‘locatie’ gaan om te bepalen welk licht je het mooiste vindt.

Als je een landschap wilt schilderen kun je dit het beste ‘s ochtends of in de late middag doen. Overdag( vooral in de zomer) vervagende de kleuren enorm.

7.     Bepaal de horizon

Wil je een lage horizon of een hoge? Bepaal dit eerst. Wat wil je dat er allemaal op komt?

Pak nu een horizonkijkertje en zoek een interessant punt op. Focus je hier op en schets met potlood of houtskool. Bepaal de verhoudingen door je kwast als meetlat te gebruiken.

8.     Vervoer

Wanneer je klaar bent met schilderen moet je het natte schilderij vervoeren maar hoe doe je dat? Je kunt heel gemakkelijk van wat houten latjes zelf een doekdrager maken. Ik heb ze zelf ooit ook gemaakt. Maar als je niet zoveel tijd hebt of niet zo handig bent, kun je er ook een kopen bij een kunstenaarswinkel. Maar er zijn ook speciale punaises te koop waarmee je twee doeken kunt vastprikken zonder dat ze elkaar raken.

9.     Schoonmaken

Vergeet niet bij thuiskomst meteen je kwasten en penselen schoon te maken!

10.    Bijwerken

Bekijk je schilderij bij thuiskomst nauwkeurig. Werk eventuele beschadiging bij.

Verander er niet teveel meer aan. Het licht thuis is heel anders dan toen je buiten was. Ga je nu wel wat wijzigen dan heb je grote kans dat er kleurverschil ontstaat, wat erg storend kan zijn.


Wil je weten wat ik aan het schilderen ben? Volg mij dan op YouTube


                           YouTube   --   Atelier Ben Hekert Schilderijen


Een fijne dag

Groet,