En Plein Air (1)

Het is zomer!

De maand juni is gestart dus voor mij ook de zomer, heerlijk!

In mijn atelier kan het in de zomermaanden wel heel warm worden. Vooral als de temperatuur boven de 20 graden komt.

Maar daar hoef ik mij deze vakantie niet druk over te maken.

Frankrijk

Ik ben afgelopen herfst op een idee gekomen toen ik op vakantie in Frankrijk was.

Ik heb toen, zoals het in de planning lag, het dorpje Barbizon bezocht en ook het daargelegen museum.

Menig kunstenaar weet wat het dorpje Barbizon en het naastgelegen bos Foret de Fontainebleau voor de kunstgeschiedenis heeft betekend. Hier is een belanrijke kunststroming ontstaan.

Zo Rond 1830 kwam de Franse kunstenaar Theodore Rousseau voor het eerst in het bos van Fontainebleau. Hij was zo gefascineerd door het oude en grootse bos, dat hij het wou schilderen. En wel gewoon de natuur in trekken en 'plein air' te gaan schilderen. iets wat heel ongewoon was in die tijd!

Vele kunstenaars hoorden over hem en zagen zijn werken. Ze raakten ook onder de indruk van de omgeving van Barbizon. Zij besloten daarom ook hiernaar toe te vertrekken. Zij werden een schildersgroep die men later de school van Barbizon noemde.

Allen schilderen( bijna) ze plein air ( buiten) omdat ze de schoonheid van de natuur wilden laten zien. De schilderijen waren vooral romatisch/idylisch van opzet.

In het museum(pje) in Barbizon kreeg je een kijkje in het leven van deze schilders. Naast het museum ligt de herberg waar de schilders vooral s avonds hun tijd door brachten met discusseren, drinken en schilderen! De herberg is inmiddels gerestaureerd en men heeft gelukkig alles zoveel mogelijk in tact gehouden!

De kunstenaars waren zo gedreven dat ze ook 's avonds in de herberg bleven schilderen. Zelfs op het houtwerk in de herberg werd geschilderd. De keukenkastjes, tafels, schoorsteen etc alles werd beschilderd. Misschien betaalden ze zo wel hun rekening.

Het dorp zelf is ook erg gericht op mensen die geinteresserd zijn in kunst. Je kunt er veel galeries bezoeken.

Zie foto

Mocht je ooit in de buurt zijn, ik kan het je van harte aanbevelen! Houd wel rekening met de opneingstijden. In Frankrijk gaat alles tussen de middag dicht.

Zoals ik al eerder zei, heeft deze vakantie mij op een idee gebracht.

Ik wil deze zomervakantie mij meer richten op het buiten schilderen. Meestal ga ik zo rond de zomervakantie, aan het einde van de schildercursussen met mijn studenten/leerlingen buiten schilderen. Dit jaar gaat dat helaas niet door maar heb ik wel een ander alternatief.

Ik gaf schilderen in mijn achtertuin. In mijn tuin zijn voldoende interssante schilderijtjes te maken.

Doe je met me mee? laat het me weten door mij een mail te sturen.Ik noem het de -buiten schilder Challenge

Een buiten-schilder-challenge

je krijgt:

Gratis schilderlessen toegestuurd voor iedereen die zich opgeeft,

Je krijgt elke week een instructiefilm en een les toegestuurd,

Antwoord op je vragen In de besloten facebookgroep,