Ruim je rommel op!Denk je dat weleens, of zeg je het weleens?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat wel eens denk en zeg. De spullen van mijn vrouw storen mij veel eerder dan mijn eigen spullen.

Toen we een tijdje geleden in lockdown zaten, had ik voor mezelf een modelbootje gekocht, om zo ‘s avonds mee bezig te zijn. Helaas had ik de instructie niet goed gelezen en hierdoor een foutje gemaakt. Het pakket was best prijzig dus daarom had ik besloten om de gemaakte fout te herstellen met ander stukje karton.

Maar ja, ik moest ook nog schilderen. En het herstellen van een fout is nou niet echt een leuk klusje, dus ik stelde het uit. Ja en van uitstel……..

Zo bleef het knutselwerk inderdaad maar liggen op de tafel in de eetkamer.


Voor het avondeten nam ik me voor om ’s avonds aan het werk te gaan. Maar ja…..na het warm eten wanneer ik ook nog een lekker rode wijntje op had, had ik niet meer zoveel puf om met mijn modelbouw verder te gaan.

Je raadt het al…. Het ligt er nu nog (schaam). Ik zal het dan ook direct na het posten van deze mail, het gaan opruimen.

Sommige spullen kun je snel opruimen en wegdoen ( oud papier, lege flesjes) terwijl je andere spullen nooit zou wegdoen.

Dat zijn dan vaak voorwerpen waar je warme herinneringen aan hebt. De voorwerpen zijn zelf misschien niet eens zo heel bijzonder, maar de herinnering die je dan weer levendig voor je ziet, maakt hem waardevol.

Elke keer wanneer je het voorwerp ziet, komt die herinnering met geur en kleur bij je op het netvlies.

Zo heeft mijn zoon een zegelring geërfd van de pleegvader van zijn opa. Mijn zoon heeft de man in kwestie nooit gekend. Maar de verhalen die zijn opa vertelde over deze bijzondere man, maakt de ring speciaal. Vol trots nam mijn zoon dan ook destijds dit erfstuk in ontvangst.

Wat zou jij nooit wegdoen?

Laat het me weten op mijn facebookpagina.


https://www.facebook.com/BenHekertatelier/posts/2906650386078315


Juist in deze tijd is het erg belangrijk om de verhalen rondom onze dierbaren levendig te houden.

Zodat ze niet vergeten zullen worden.

Geef je verhaal door!

Lees meer

Moederdag in CoronatijdZondag 10 mei is het moederdag. Het zal voor een aantal moeders door de corona maatregelen wel een vreemde dag worden. Vooral voor de oudjes die nu in een verpleeghuis zitten en ook geen bezoek mogen. Het zal best een eenzame dag voor ze zijn.

Om ze misschien wat op te vrolijken heb ik een kaartje met een afbeelding van een kleurrijk schilderij gemaakt. Je kunt deze gratis van mijn website downloaden en uitprinten.

Mijn eigen moeder hechtte niet zo aan moederdag. Ze vond het te commercieel maar ze vond natuurlijk wel fijn als we langs kwamen.

Omdat ze nooit cadeaus wou heb ik haar ooit een’ herinnering’ cadeau gedaan.

We waren lang geleden een midweek met onze hele familie naar Borger geweest. Daar had ze zulke goede herinneringen aan dat ik het uitzicht dat we vanuit het huisje hadden, voor haar geschilderd.

De droge sloot met lichte ochtendnevel en de hoge groene bomen die je ’s avonds zachtjes hoorde ruizen in de wind, brachten haar gedachten elke keer weer terug naar die vervlogen tijd. Door het schilderij voelde ze dat geluk moment elke keer weer terugkomen.

Kunst is emotie.

Dat is vaak ook de reden waarom mensen kunst kopen. Ze worden door iets geraakt. Ze komen in beweging.

Alle emoties komen voorbij : ontroering, blijdschap en vreugde, heimwee, verlangen, liefde etc.

Zo kunnen schilderijen je zo weer terugbrengen in een die tijd. Mijn moeder had dat met het schilderij van Borger, het was haar zeer dierbaar.

Herken je dat? Dat iets je zo weer terugbrengt in de tijd?

Dat is ook een reden waarom ik schilder. Ik hoop met mijn schilderijen vooral prettige emoties op te roepen.


Lees meer

Erfgoed

Als figuratieve schilder vind ik het fantastisch om stillevens te schilderen.
Als jongen van 15 jaar vond ik dit gegeven al prachtig.

In mijn atelier heb ik dan ook tientallen kopjes, kommetjes, vaasjes schaaltje e.d. staan.
De meeste spullen heb ik in de loop der jaren op rommelmarkten verzameld of online via ebay of marktplaats of zijn erfstukken.

Ik ben altijd opzoek naar een bepaalde vorm en ook kleur is voor mij belangrijk. Helaas kon ik dit jaar niet op Koningsdag op pad gaan en ook zijn de meeste 2dehands zaakjes gesloten.

ik zal de komende tijd dan vooral de potjes en kommetjes die nog in In mijn atelier staan kunnen schilderen. Sommigen heb ik nog nooit voor een opzetje gebruikt omdat mij de tijd er voor ontbrak od omdat ze niet pasten bij " het plaatje" . Toch is het zo mooi om voorwerpen met een verhaal te verwerken in een schilderij.

Ik heb dan ook al diverse klanten geholpen om hun dierbare erfstukken vast te leggen.

Sommigen wilden dat zodat hun erfstuk voor " eeuwig " zichtbaar en veilig bewaard zou blijven. Anderen wilden dit omdat het orgineel een heet hangijzer in hun relatie was geworden.

Ik vind het dat ook een enorme uitdaging om van losse objecten en uniek kunstobject te maken en zo een bijdrage kan leveren aan meer huiselijk geluk.


Hieronder staat een drieluik die ik voor mezelf heb gemaakt. Elk item heeft voor mij een emotionele waarde. Het schilderij vertelt iets over mij. Over mijn verleden maar ook over wie ik nu ben.

Het, voor mij zeer waardevolle schilderij, hangt bij mij achter mijn schildersezel in mijn atelier, zodat ik er dagelijks van kan genieten.

Wil je weten wat ik voor jou kan doen?


Klik hier voor een gratis gesprek

zie ook

https://benhekert-kunstenaar.nl/uniek-aandenken


Lees meer

Schilderen als medicijn

Hoe voel jij je momenteel? Was ( of ben ) jij ook compleet uit het veld geslagen? Wie had dit nou verwacht? In ons veilig Nederland?

Ik zal eerlijk zeggen dat ik wel even het spoor bijster was hoor. Al die verschrikkelijke verhalen op de tv en op mijn telefoon. Het ging de hele dag maar door. Op een gegeven moment kon ik toch mezelf weer herpakken en begon ik keuzes te maken in wat ik wel en niet wou volgen/ horen.
Toen ik een oproepje op Facebook las, besloot ik weer te gaan schilderen. In het bericht werd gevraagd of alle portrettisten een portret zouden willen schilderen van iemand uit de zorg. Ik wist toen gelijk wie ik zou gaan schilderen. Ik wou het gezicht van de nachtverpleegkundige schilderen. Zij had me zo geraakt met het vlog over de verschrikkelijke gebeurtenissen die zij die nacht had meegemaakt. Als een bezetene schilderde ik . Ik merkte dat het schilderen mij ruimte gaf, ruimte aan mijn gevoel van onmacht. Ik kon iets doen, een klein gebaar maar toch.


Ook de WHO onderschrijft het belang van kunst en gezondheid.

Uit een onderzoek blijkt dan ook dat  er vijf categorieën zijn binnen de kunsten, die gezondheidsvoordelen kunnen opleveren:

podiumkunsten (muziek, dans, zang, theater, film),

beeldende kunst en vormgeving (beeldhouwen, schilderen, fotografie),

literatuur (schrijven, lezen),

cultuur (het bezoeken van musea, concerten en theater) en online kunstvormen (animatie, digitale kunst etc).


Zo kunnen kunsten op verschillende manieren effect kunnen hebben op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Ze kunnen gezondheidsproblemen voorkómen, ontwikkeling ondersteunen en leefstijl verbeteren en daarnaast ook een positief effect hebben op het omgaan met ziekte en de behandeling van een ziekte.

Creatieve activiteiten kunnen pijn en angst verminderen, iets wat we in deze Corona-tijd goed kunnen gebruiken.

Lees meer