Ben Hekert

                          

home

stillevens

portretten

landschappen

dieren

tekeningen

exposities

biografie

lessen/

workshops

verhuur

contact

 
Uit de Kunst - Ben Hekert, Lewenborg (3)
Al zijn hele leven is Ben Hekert bezig met kunst. “Als klein jochie was Bennie altijd aan het tekenen,” vertelt de schilder uit Lewenborg. Hij schildert in zijn atelier op de zolderverdieping van zijn huis, waar het onder schilders geliefde Noorderlicht invalt.

 
Enorm lawaai dreigt de zachte stem van Ben Hekert te overstemmen. Even later dendert een halve boom met een flinke klap op de grond. “Zonde dat ze die bomen weghalen, maar nu valt er wel meer licht in mijn atelier”, concludeert Hekert nuchter. Vanuit het atelier kijkt hij uit op de medewerkers van het bedrijf dat de bomen aan de rand van Lewenborg aan het rooien is. Het licht valt op een van zijn schilderijen. Hij typeert zijn werk als figuratieve kunst. “Figuratief is dus niet realistisch,” legt hij uit. Het uitleggen van kunst is hem niet vreemd; Hekert werkt al jaren bij het Groninger Museum.      
 
Kinderatelier
Als suppoost bij het Groninger Museum krijgt Hekert regelmatig groepen schoolkinderen, waarbij er steevast een klein groepje achterblijft bij de rest omdat ze er meer van willen weten. “Het is leuk om te zien als kinderen geïnteresseerd zijn in kunst,” vindt hij. Samen met zijn partner, die in het onderwijs werkt, is hij sinds kort gestart met een kinderatelier. “Dat neemt een steeds grotere vlucht,” licht Hekert toe.
     
 
“We richten ons vooral op kinderfeestjes. Mijn rol is het creatieve gedeelte daarin.” Naast het kinderatelier geeft hij schilderles aan particulieren. “Niet aan groepen, want ik merk dat er behoefte is aan één op één begeleiding bij sommige deelnemers van groepslessen. Bij individuele lessen kun je toch wat meer de diepte in gaan.”

 
Kunstenaarsbestaan
Vijftien jaar heeft Hekert geprobeerd van de opbrengst van zijn kunstwerken te leven. “Het onzekere kunstenaarsbestaan is mij dus niet vreemd,” lacht hij. “Ik merkte dat het niet veel naamsbekendheid geeft als je exposeert bij bijvoorbeeld gezondheidscentra en ziekenhuizen, dus ging ik op zoek naar galeriehouders die mijn werk wilden exposeren. Dat lukte wel, maar de verkoop via een galerie brengt niet genoeg op om van te kunnen leven. Daarom heb ik uiteindelijk een baan gezocht en kwam ik terecht bij het Groninger Museum. Een mooie combinatie met het kunstenaarsbestaan.”
 

Website
www.benhekert-kunstenaar.nl